ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ Κ.Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Β΄

2020-04-07

Εὑρισκόμενοι μικρόν πρὸ της Μεγάλης Εβδομάδος, κατά την ὁποία πάντοτε βιώνουμε ιδιαιτέρως το Πάθος αλλά και την χαράν της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, φέτος δυστυχώς οι συνθήκες, τις οποίες βιώνουμε είναι τραγικές για μας τους Χριστιανούς αφού λειτουργούμε τους ναούς μας χωρίς πιστούς. Ευχόμεθα να δώσει ο Θεός να επιτραπεί αυτές τις προσεχείς μέρες να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα προς το καλύτερον, ούτως ώστε η Κυβέρνηση μας να επιστρέψει να τελέσουμε τις Ακολουθίες μας και με την παρουσία και των πιστών μας.

Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε και που πρέπει να είναι ο στόχος μας είναι να εργαστούμε συλλογικά όλοι μας και να συμβάλουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, η οποία αυτές τις μέρες θλίβεται εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, ώστε η πανδημία που ενέσκηψε να τερματίσει την εξάπλωση της τόσο στο μαρτυρικό νησί μας, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να αγωνιστούμε για τρεις λόγους: Ο πρώτος λόγος για να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές αδελφών μας εξαιτίας αυτής της ασθένειας.

Ο δεύτερος λόγος για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν, ως Χριστιανοί να τελούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα και να μετέχουμε των ακολουθιών όπως ορίζει η Εκκλησία μας. Και τέλος, ο τρίτος λόγος για να προλάβουμε μιαν μεγάλων διαστάσεων οικονομική κρίση, η οποία θα φέρει πολλά αδιέξοδα θα χάσουν τις εργασίες τους, θα πτωχεύσουν και θα πεινάσουν πολλοί αδελφοί μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, ούτε το Κράτος, ούτε η Εκκλησία, ούτε κάποια άλλη δύναμη είναι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την όλη δυσχερή αυτή κατάσταση.

Και γι' αυτό επαναλαμβάνω ότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των συνεπειών της πανδημίας και να εργαστούμε για το καλό όχι μόνο του εαυτού μας αλλά και των αδελφών μας και του τόπου μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι, πολλοί αδελφοί μας ελέγχονται συνειδησιακά με τα εξής: "Δεν θα μετάσχω στο Μυστήριο του αγίου Ευχελαίου της Μ.Τετάρτης; Δεν θα εκκλησιαστώ και να κοινωνήσω την Μ.Πέμπτη; Δεν θα συμμετάσχω στο Πάθος, την Σταύρωση, την Αποκαθήλωση του Κυρίου μας κατά τη Μ.Παρασκευή; Δεν θα γίνω μέτοχος του ενθουσιασμού με το "Ανάστα ο Θεός" κατά το Μ.Σάββατο; Και τέλος, δεν θα κοινωνήσω της άφατης χαράς της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ο οποίος νίκησε τον θάνατον διά του δικού Του θανάτου;"

Αδελφοί μου, Έχετε θάρρος και μη λιποψηχείτε! Το γεγονός ότι στερούμεθα όλα τούτα μας στεναχωρεί όλους αφόρητα.

Αὐτὸς ὅμως ποὺ ἔχει ἀληθινὴ καὶ γνήσια πίστη στὸν Θεὸ μπορεῖ καὶ προσεύχεται ὅπου καὶ ἄν εὑρίσκεται. Εἴτε στὸ σπίτι περιορισμένος, ὅπως εἴμαστε ἐμεῖς τώρα τὶς τελευταῖες ἑβδομάδες, εἴτε στὶς σπηλιές, στὶς ἐρήμους καὶ στὰ βουνά, ὅπως οἱ ἀσκητὲς καὶ ὅσιοί μας, οἱ ὁποῖοι ὄντας ἐρημοπολίτες ἔγιναν οὐρανοπολίτες, κοινωνοῦσαν διὰ τῆς προσευχῆς τους μὲ τὸν Χριστὸ καὶ γεύονταν καὶ ἀπολάμβαναν τῆς χαρᾶς τοῦ Παραδείσου, χωρὶς νὰ βρίσκονται μέσα στὸν ναὸ καὶ νὰ μετέχουν στὸ μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας. Ἄν πραγματικὰ ἀγαποῦμε τὸν Θεὸ καὶ κατ' ἐπέκταση τὸν συνάνθρωπό μας, ποὺ εἶναι ἡ εἰκόνα τοῦ Θεοῦ, στόχος μας πρέπει νὰ εἶναι ὁ τερματισμὸς τῆς πανδημίας στὸν τόπο μας.