Το βιογραφικό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου

2018-09-11

 Κύπριος στην καταγωγή, ήταν ο 114ος Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, με σημαντικό έργο στην Αφρική.

Γεννήθηκε στο χωριό Συγχαρί της Κερύνειας στις 3 Σεπτεμβρίου 1949, κατά κόσμον Πέτρος Παπαπέτρου . Το 1962 μπήκε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου.
Το 1966 στάλθηκε στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» της Κύπρου, από την οποία αποφοίτησε το 1969. Τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Κωνσταντίας Χρυσόστομο.
Το Δεκέμβριο του 1970 εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου υπηρέτησε ως διάκονος μέχρι το 1974, ενώ ταυτόχρονα ως υπότροφος του τότε Πατριάρχη Νικολάου ΣΤ' φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας. Με υποτροφία του υπουργείου Εξωτερικών φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, απ' όπου και αποφοίτησε το 1978.
Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ιερά Μονή της Πεντέλης και τον ίδιο χρόνο αρχιμανδρίτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο. Το 1980 στάλθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νότια Αφρική, όπου ορίσθηκε προϊστάμενος του νέου Ιερού Ναού της Παναγίας στις βόρειες περιοχές του Γιοχάνεσμπουργκ. Ταυτόχρονα ονομάστηκε αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης. Το 1983 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο επίσκοπος Βαβυλώνος και ονομάστηκε πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου.
Τον Αύγουστο του 1983 χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου. Το 1990 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μητροπολίτης Ακκρας (Καμερούν) και Δυτικής Αφρικής. Το 1991 διορίσθηκε πατριαρχικός επίτροπος της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως.

Πριν εκλεγεί Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Πέτρος ήταν μητροπολίτης Καμερούν και Δυτικής Αφρικής.

Η ενθρόνισή του έγινε το Μάρτιο του 1997 στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Αλεξάνδρειας ο οποίος ήταν κατάμεστος από Αιγυπτιώτες Έλληνες, Κύπριους, ελλαδίτες αλλά και ορθόδοξους Αιγύπτιους, ενώ την ενθρόνιση τίμησαν όλα τα θρησκευτικά δόγματα της Αιγύπτου.
Ανάμεσα στις πολιτικές προσωπικότητες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο αείμνηστος υφυπουργός Εξωτερικών και στενός φίλος του Πατριάρχη Πέτρου Γιάννος Κρανιδιώτης, εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και πολλοί άλλοι.
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είχε εκλέξει το Φεβρουάριο του 1997 τον κατά κόσμον Πέτρο Παπαπέτρου ως 114ο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου η εκλογή έγινε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα της Αλεξάνδρειας και, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Πατριαρχικής Συνόδου, οι 200 εκλέκτορες -οι οποίοι αποτελούν την Ολομέλεια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης- εξέλεξαν κατ' αρχήν τρεις από τους 17 μητροπολίτες και επισκόπους, οι οποίοι ήταν εκλέξιμοι. Από αυτούς τους τρεις η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε το νέο Πατριάρχη.
Από τους 200 εκλέκτορες, οι 56 ήταν κληρικοί και οι 144 λαϊκοί, από τους οποίους οι 14 πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι ταυτόχρονα έδρες των μητροπόλεων του Πατριαρχείου, 84 αιγυπτιώτες Έλληνες και 46 αραβόφωνοι ορθόδοξοι, που επίσης κατοικούν στην Αίγυπτο.
Ο Πέτρος διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Παρθένιο, ο οποίος πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996, στην Αμοργό, όπου βρισκόταν σε διακοπές, σε ηλικία 77 ετών. Ο Παρθένιος είχε εκλεγεί στις 27 Φεβρουαρίου 1987 και ήταν αιγυπτιώτης Έλληνας στην καταγωγή. Ο Παρθένιος, συνεχιστής των μεγάλων Πατριαρχών, Μελετίου Α' Πηγά, Κύριλλου Γ' Λούκαρη, Θεόφιλου Γ' και Μελέτιου Β' Μεταξάκη, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του ελληνισμού της Αιγύπτου και της Αφρικής.

Ο Πατριάρχης Πέτρος γνώριζε αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, είχε μετεκπαιδευτεί στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και είχε μετάσχει σε διεκκλησιαστικά συνέδρια -Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, Παναφρικανικό Συμβούλιο Διορθοδόξων- ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Αγαπητός στην ομογένεια, στο ορθόδοξο ποίμνιό του σε ολόκληρη την Αφρική, αλλά και ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, όπου και η έδρα του πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, αλλά και από τις ηγεσίες των αφρικανικών κρατών, ο πατριάρχης Πέτρος εργάστηκε με ζήλο και επιμονή, προσηλωμένος στο έργο της Εκκλησίας και στην εξάπλωση του χριστιανισμού στην αφρικανική ήπειρο.
Διέδωσε το μήνυμα του χριστιανισμού στα βάθη της ζούγκλας, όπου χειροτόνησε νέους κληρικούς, ενώ μεγάλος του καημός ήταν η συρρίκνωση των κληρικών στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και γενικότερα η συρρίκνωση του ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος μετέβαινε με την συνοδεία του επισήμως στις 11/09/2004 για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος με την ευκαιρία σημαντικής θρησκευτικής εορτής.
Όπως έγινε γνωστό το ελικόπτερο απογειώθηκε από τα Μέγαρα στις 9:30 ώρα Ελλάδας το πρωί του Σαββάτου και εξέπεμψε το τελευταίο σήμα στις 10:50 σε απόσταση 15 μιλίων από τις Καρυές.
Στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο 'γιο Όρος επέβαιναν επίσης:
Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος
Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος
Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος
Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά
Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου
Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος
Ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη
Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη
Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη
Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη
Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,
Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ
Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου
Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης
Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και
Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους ιεράρχες της ορθοδοξίας κατείχε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος, του οποίου ο τραγικός θάνατος αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.